Top Ad unit 728 × 90

random

Francuska želi zabraniti Tor i javni Wi-Fi



Ministarstvo unutarnjih poslova Francuske izradilo je prijedlog zakona kojim bi se reguliralo korištenje komunikacijskih tehnologija u kriznim situacijama, potaknuto prošlomjesečnim terorističkim napadom u Parizu. Prema tom prijedlogu, u slučajevima kad se proglasi krizna situacija bilo bi zabranjeno imati uključene javne Wi-Fi pristupne točke. Objašnjenje – kretanje osoba puno je teže pratiti ako koriste javne besplatne hotspotove nego ako su spojeni na mobilnu mrežu.

Drugi prijedlog tiče se mreže za anonimno surfanje Tor. Navedeno Ministarstvo predlaže potpunu zabranu pristupa Toru svim građanima Francuske. U prilog tome navode činjenicu da se putem kriptiranih veza najčešće dogovaraju ilegalne i kriminalne aktivnosti, koje tajne službe onda ne mogu nadzirati.

Očekivano, oba prijedloga izazvala su velik otpor u javnosti. Gašenje Wi-Fi točaka u kriznim situacijama potencijalno bi dovelo u opasnost i nevine građane koji u takvim trenucima moraju imati mogućnost komunikacije, kažu kritičari ovih mjera. Što se tičeTora, ostaje nejasan način na koji bi se korisnicima zabranio pristup do njega – osim ako Francuska ne planira uvestirigorozne kontrole surfanja svih korisnika Interneta, kakve primjerice ima Kina u svojem "Velikom vatrozida". Prijedlog ovih zabrana na Vladu dolazi početkom sljedeće godine.
Francuska želi zabraniti Tor i javni Wi-Fi Reviewed by Unknown on 12:26 Rating: 5

Nema komentara:

Sva prava zadržava Frisko za Vas © 2015 - 2016
Dizajnirao Hadis Bosnić

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.